Daag je kind wiskundig uit op een duurzame manier.

Wiskunde kan je in heel wat spelactiviteiten integreren. Als je merkt als ouder dat jouw kind het nog moeilijk heeft met tellen, hoeveelheden te meten, wat meer of het minder is, enz., dan kan je wiskunde integreren in het spel van het kind.  Ook als je kind sterk is in wiskunde kan je het spel moeilijker maken en dus werken aan de wiskundige vaardigheden van het kind.

Spelend wiskunde leren.

Wiskunde is niet het favoriete vak van iedereen, maar toch kan je wiskunde leuk maken. Wiskunde komt voor in verschillende spelactiviteiten dat het jonge kind speelt. Door spelend met wiskunde bezig te zijn ontdekken kinderen verschillende manieren om problemen op te lossen. Door te spelen kan je als ouder ook heel wat wiskundige begrippen aanreiken en meegeven met het kind. Voorbeelden van enkele begrippen zijn meeste, kleinste, eerst, dan, lijnen, kromme lijn, meer dan, minder dan, enz. Ook kan het kind de getallen leren gebruiken tijdens het spel. Elk kind kan wiskunde leren tot op een hoog niveau, het kind moet geloven in zijn eigen groeimogelijkheden. In elk spel komt er wel iets van wiskunde voor. Dit komt o.a. voor in muzische opvoeding, bewegingsopvoeding, taal, wereldoriëntatie, enz. Wiskunde wordt heel vaak gebruikt in onze maatschappij, daarom is het dan ook van groot belang dat kinderen goed mee zijn met wiskunde. Men kan wiskunde aanreiken zonder dat het kind zelf beseft dat het met wiskunde bezig is.

Enkele wiskundige spelactiviteiten met duurzaam speelgoed.

Zelf heb ik enkele spelactiviteiten uitgetest om zo aan te tonen hoe je wiskunde in een spel kan aanbrengen.

Als eerste heb ik de evenwichtstoren van Plan Toys uitgetest. Hierbij was er al een mogelijkheid om wiskunde te gebruiken omdat er op de cirkels getallen staan, dit maakt het natuurlijk wat makkelijker om wiskunde te integreren. Bekijk hier alvast het filmpje.

Als tweede spel heb ik de houten blokken uitgetest. Hierbij kunnen de verschillende vormen aangeleerd worden zoals rechthoeken, vierkanten, driehoeken, bogen, enz. Als ouder kan je een prent tonen dat het kind kan nabouwen. Daarbij kunnen er dan enkele vragen gesteld worden bijvoorbeeld “hoeveel blokken zou je nodig hebben? Welke vormen hebben de blokken? Welke blokken zijn de grootste en welke zijn de kleinste? Heb je veel blokken of weinig blokken nodig? Moet het blokje dat je vast hebt op, naast of achter het andere blokje? enz…”

Als derde spel heb ik het colorformix spel van Djeco uitgetest. Hierbij wordt er vooral gewerkt rond het herkennen van vormen en kleuren. De kinderen leren de geometrische figuren herkennen en de oriëntaties van de kleuren. De kinderen nemen een afbeelding en zoeken een vorm bijvoorbeeld een druppel en kijken welk kleur deze druppel heeft. In dat vakje leggen de kinderen dan een ster. (Makutra.com) Dit kan je gemakkelijker maken door de afbeelding om te draaien en zo moeten de kinderen dan zoeken waar de sterren moeten liggen. Iets moeilijker is de vormen zoeken op de afbeelding en de sterren op de juiste plaats leggen.

Als vierde spel heb ik de Mancala van Plan Toys uitgetest. Dit spel heeft heel veel mogelijkheden om tot een wiskunde spel te komen.

Er zijn nog veel meer spelletjes waar er wiskunde kan in verwerkt worden. Hierboven heb ik al enkele ideeën gegeven om iets wiskundig te maken. Indien je toch nog met vragen zit over een bepaald spel dat je wiskundig wil maken voor jouw kind, laat ons zeker iets weten. Ook als je zelf een leuke wiskundige activiteit hebt uitgevonden, mag je jouw ervaringen men ons delen. Ook hiervan heb ik een filmpje gemaakt. Je vindt het hier terug.