Aan de slag met duurzaam speelgoed.

De eerste vragen die we ons kunnen stellen zijn o.a. wat is duurzaam? “Hoe zie je dat het duurzaam speelgoed is?”, “Waarom zouden we voor duurzaam speelgoed kiezen?”, enz. Op al deze vragen probeer ik jullie een zo goed mogelijk antwoord te geven.

De eerste vraag wat betekent duurzaam?

Het woord zelf zegt iets over de relatie tussen de maatschappij en het milieu. De meesten onder ons denken dat duurzaam speelgoed enkel speelgoed is die lang meegaat, dit is deels waar. Maar het is niet omdat speelgoed soms lang meegaat dat het ook duurzaam is.

Duurzaam speelgoed moet bestand zijn tegen spelen, maar ook de milieubelasting van het materiaal moet klein zijn. Als dit niet zo is kunnen we dit geen duurzaam speelgoed noemen. De grondstoffen die gebruikt zijn moeten zo weinig mogelijk het milieu vervuilen en belasten.

Waar moet je nu op letten als je duurzaam speelgoed in huis wil halen?

Als het FSC logo aanwezig is, mag je er zeker van zijn dat het duurzaam speelgoed is. (Dieuwke, 2018) Ook kan je hierbij 6 vragen stellen:

 • Wat voor soort plastiek is het?
 • Waar komt het hout vandaan?
 • Hoe is het hout verduurzaamd?
 • Wat gebeurt er met het speelgoed als het is afgedankt?
 • Hoe is het verpakt?
 • Welke vervuilende processen zijn toegepast bij de fabricage?

Bron: (Wolsink, 1993)

Waarom zouden we nu kiezen voor duurzaam speelgoed?

In eerste plaats omdat de milieuomstandigheden in bepaalde gevallen een duidelijke invloed hebben op de ontwikkelingsmogelijkheden van kinderen. (Wolsink, 1993) Ook omdat het langer meegaat en dus minder snel stuk gaat. Daardoor zullen we ook minder speelgoed moeten aankopen. Het is wel duurder in aankoop, maar daar is een oplossing voor. Want Toyalot verhuurt duurzaam en educatief speelgoed. Dit komt dan veel goedkoper uit dan dat je het allemaal zelf moet aankopen. Een pluspunt daarbij is dat het kind altijd nieuw speelgoed heeft.

Duurzaam speelgoed is heel leuk om mee te werken en het wordt vaak ook gebruikt in de kleuterklassen. Met duurzaam speelgoed kan je heel wat dingen doen. Neem nu de houten blokken, kinderen kunnen bij houten blokken hun fantasie de vrij loop laten gaan. Maar je kan ook opdrachten geven aan het kind zoals bouw eens een circus of bouw een kasteel. Met houten blokken kan je de kinderen laten experimenteren maar ook spelletjes mee spelen. Zoals om ter snelst de hoogste toren bouwen, maak zo goed mogelijk de bouwplaat na, enz. er zijn heel wat leerrijke en leuke activiteiten te verzinnen met duurzaam speelgoed.

Maar niet alleen hout is duurzaam, er zijn ook bepaalde stukken speelgoed die uit kunststof bestaan en die ook duurzaam zijn. Neem nu deze springtouw van Green Toys, het touw is gemaakt uit 100% katoen en de handvaten zijn gemaakt uit gerecycleerde melkkannen. Maar niet elk stuk speelgoed die van kunststof gemaakt is, is duurzaam. De meeste stukken speelgoed zijn gemaakt uit plooibaar, dun plastiek en gaan snel kapot. Als men het dan weggooit is het niet recycleerbaar. Dus als je speelgoed koopt uit kunststof let dan goed op, want niet alles is recycleerbaar.

Hoeveel bespaar je nu als je een box bestelt bij Toyalot?

Door een box te bestellen bij Toyalot bespaart elk Vlaams gezin 41% per jaar uit aan speelgoed. Dit is al heel wat geld dat je bespaart aan speelgoed. Indien het kind het speelgoed niet meer wil afgeven en er dus heel graag mee speelt. Dan kan je aan ons via de blog, via mail of via de facebook pagina vragen waar je het speelgoed kan verkrijgen en het eventueel zelf kan aankopen.

Als kleuterjuf en ervaren met duurzaam speelgoed zou ik zeggen probeer het zeker eens om duurzaam speelgoed aan te kopen of te huren. In het begin zou ik zeker het speelgoed huren omdat je dan kan kijken of het speelgoed iets is voor jouw kind of niet. Als het kind niet graag met het speelgoed speelt, dan kan je gewoon ander speelgoed aanvragen en zo komt er ook veel minder speelgoed onder het stof te liggen.

Hieronder geef ik enkele merken van duurzaam speelgoed weer:

 • Haba
 • Hape
 • Pintoy
 • Plantoys
 • Djeco
 • Kapla
 • Baufix
 • Janod
 • SmartGames
 • WayToPlay
 • Brio

Ik zou zeggen neem eens een kijkje op de website van Toyalot en kijk of het iets voor jou is. Zit je nog met vragen in verband met het speelgoed of over jouw kind, stel ze gerust ik probeer ze zo snel mogelijk te beantwoorden.